Η γυναικεία φορεσιά της Κρήτης

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ - Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Παραγωγή 1993 -- προβολή 7 Ιουνίου 1994

Η κινηματογραφική σειρά εκπομπών έρευνας, μελέτης και καταγραφής, με το γενικό τίτλο «Αυτή είναι η Κρήτη», αποτελεί μια θεματική ενότητα, για την καθολική αναγνώριση του Κρητικού χώρου.

Από του φυσικού της φιλόκαλη η γυναίκα της Κρήτης εξεδήλωσε τον εσωτερικό της κόσμο με τη φορεσιά της. Τις ολοστόλιστες κρητικές γυναικείες φορεσιές τις βλέπει πλέον κανείς μόνο σε τελετές, στις πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις και στα μουσεία.
Τα εξαρτήματα της γυναικείας φορεσιάς ήταν πάντα πολλά και εντυπωσιακά. Τα υφάσματα ποικίλα και τα χρώματα πολυλοϊσιμα ανάλογα με το ποια τα φορούσε, γριά, μεσοκαιρίτισσα, χαιράμενη ή λυγερή κορασοπούλα. Από περιοχή σε περιοχή οι φορεσιές είχαν την ιδιομορφία τους. Μαντήλια, ποδιές, φούστες, απομεσόρουχα, καλύπτρες, μποξάδες, μπροστοποδιές, μαργελλωμάνοι ή κεντημένοι ποδόγυροι, κρικέλια και άλλα κοσμήματα, ζιπούνια, σάρτζες, κορπέτα, λεφίδια και κοκκινάδια είναι λίγα στοιχεία μέσα στην απέραντη σειρά των μέσων που παλιά στην Κρήτη ικανοποιούσαν τη γυναικεία φιλαρέσκεια.

Η κρητικοπούλα με τη φορεσιά της μεταφέρει όλο το ψυχικό της πλούτο και εκφράζει εθνικούς και προσωπικούς πόθους. Συνδυάζει αρμονικά τη ζωή με τη φύση σε καλούπι κρητικό και φτιάχνει συνθέσεις παράξενα γοητευτικές. Έτσι βλέπουμε στη γυναικεία κρητική φορεσιά ποδόγυρους με λουλούδια, βάζα, ρόδακες, ζώα, πουλιά, σκαλόρνιθες και ρούσες πέρδικες και άλλα παράδοξα της φύσης της Κρήτης που αναφέρουν σε πολλά κείμενα τους οι περιηγητές.
Η ταινία είναι μια μελέτη -- έρευνα στο εντυπωσιακό αυτό θέμα και καταγράφει αναλυτικά την ποικιλία που υπάρχει στις γυναικείες φορεσιές της Κρήτης. Σημαντικές μαρτυρίες και καταγραφές γίνονται με τις συνεντεύξεις: του τελευταίου τερζή στο Αμάρι (ράφτης παραδοσιακών ρούχων) Αντώνη Βασιλακάκη, στα Χανιά της Δήμητρας Κτιστάκη -- Καρκάνη, των κατασκευαστών μαχαιριών και στιβανιών, χρυσοχόων κ.α. Συμμετέχει ο χορευτικός όμιλος «Κουρήτες».

Κείμενο (αποσπάσματα από δημοσιευμένες εργασίες) των: Ευαγγελίας Φραγκάκη, Νικολάου Πολίτη, Αθηνάς Ταρσούλη, Αγγελικής Χατζημιχάλη, Ιωάννη Κονδυλάκη και από τους περιηγητές Tournefort και Pasley. Ακόμα περιλαμβάνονται μικρά αποσπάσματα από έργα ελλήνων λογοτεχνών όπως: του Χουρμούζη «Κρητικά», Στρατή Μυριβήλη, Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου και Ανδρέα Καραντώνη. Μαντινάδες, ριζίτικα, ο Ερωτόκριτος και η Βοσκοπούλα είναι τραγούδια με αναφορές στις φορεσιές και σχολιάζουν την ταινία.

Φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ήχος Βασίλης Κυριακόπουλος, μοντάζ Νίκος Μουστάκης, έρευνα και διεύθυνση παραγωγής Ηρώ Σγουράκη, σκηνοθεσία Γιάννης Μαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου