Χορδές λαγούτου

Καλησπέρα σας!
Μιας και θέμα "τι χορδές θα φορέσω στο λαούτο" απασχολεί πολύ κόσμο, είπα να γράψω δυο λόγια εδώ.

Μάρκα:
Το τι μάρκα χορδές θέλεις να επιλέξεις για το όργανό σου είναι αυστηρώς προσωπική επιλογή και θέμα γούστου. Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που η κάθε μια δίνει το δικό της χρώμα στο όργανό σου και επιλέγεις αυτό που θες (π.χ. υπάρχει μια εταιρεία που παράγει χορδές οι οποίες δεν φθείρονται τόσο εύκολα όσο τις άλλες... Έτσι για κάποιον που έχει πρόβλημα να ιδρώνουν τα χέρια του εύκολα, δεν χρειάζεται μετά από κάθε [π.χ. 8-ωρο] παίξιμο να θέλει άλλο σετ). Οπότε σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ακούσετε εσείς για να δείτε η κάθε μάρκα περίπου τι χρώμα δίνει στο όργανο και να αποφασίσετε τελικά ποιο σετ σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση, όπου μπορείτε να μην πάρετε σετ τις χορδές αλλά χύμα. *Θα αναφερθώ παρακάτω σε αυτό.

Διατομή:
*[Για χύμα χορδές]
Ίσως να είναι το θέμα που θα βρείτε τις περισσότερες αντιφάσεις με τους μουσικούς. Αυτό έχει να κάνει κυρίως ότι ο καθένας έχει διαφορετικό όργανο αλλά και διαφορετικό γούστο. Μιας και το θέμα του ιστολογίου είναι τα παραδοσιακά όργανα θα αναφέρω από κάτω τι διατομές χρησιμοποιώ στο δικό μου λαούτο. Ξεκινάω λοιπόν να τις γράφω από κάτω προς τα πάνω:

ΧΟΡΔΗ                           Νο                           ΕΙΔΟΣ

ΜΙ               ==>               4                             ΤΕΛΙ
ΜΙ               ==>               4                             ΤΕΛΙ
ΛΑ               ==>               4                             ΤΕΛΙ
ΛΑ               ==>               4                             ΤΥΛΙΧΤΗ
ΡΕ                ==>               3                             ΤΕΛΙ
ΡΕ                ==>               6                             ΤΥΛΙΧΤΗ
ΣΟΛ             ==>               4                             ΤΕΛΙ
ΣΟΛ             ==>               4                             ΤΥΛΙΧΤΗ


Αντοχή:
Να θυμάστε ότι ακόμη και η καλύτερη μάρκα κάποια στιγμή μετά από αρκετές ώρες χρειάζεται αντικατάσταση. Οι παλιές χορδές δεν βοηθάνε ούτε στην καλή ακουστική του οργάνου (δεν συμφωνούν οι χορδές μεταξύ τους και κάνουν διφωνία στην ίδια νότα, πράγμα που κάνει το όργανο να ακούγεται ξεκούρδιστο ακόμη κι αν είναι κουρδισμένο!), αλλά ούτε και στα χέρια μας (δεν αφήνουν τα χέρια να "τρέξουν" σε κάποια στιγμή που χρειαστούμε να παίξουμε πιο γρήγορα).

Για πιο γρήγορους:
Υπάρχουν στα μαγαζιά με μουσικά είδη, διάφορα βελτιωτικά, όπου τοποθετώντας στις χορδές, τις κάνει περισσότερο λείες, χωρίς να επηρεάζεται ο ήχος του οργάνου. Αυτό σε βοηθάει ώστε να μπορείς να παίξεις πιο γρήγορα αλλά και πιο ξεκούραστα.

Τιμη:
Τις περισσότερες φορές η τιμή είναι ανάλογη της ποιότητας. Προσοχή όμως. Ένα καλό όργανο θα πρέπει να φοράει καλές χορδές για να αποδώσει τον βέλτιστο ήχο και όχι να υποβαθμίζεται σαν κατασκευή. Αντίστροφα είναι υπερβολή να διαθέσετε το καλύτερο σετ χορδών σε ένα όργανο που δεν είναι και το καλύτερο σαν κατασκευή. Είναι σαν να έχω ένα πολύ απλό αμάξι και να του φορέσω τα καλύτερα λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Άρα λοιπόν συμπεράνουμε ότι θα πρέπει να επιλέγουμε ως κριτήριο το τι όργανο έχουμε για να πάρουμε το κατάλληλο σετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου