Συμβουλές για αρχάριους

Βήμα-βήμα όσα πρέπει να ξέρετε για να μάθετε λύρα-λαούτο-μαντολίνο.


Τι πρέπει να γνωρίζω για την αγορά;

Πλέον σήμερα είναι πολύ εύκολο να βρείτε κατασκευαστές ή μαγαζιά μουσικού εξοπλισμού για να πάρετε μια λύρα ένα λαούτο ή μαντολίνο... Τουλάχιστον στην Κρήτη.
Κατά τη γνώμη μου, μην επιχειρήσετε το πρώτο όργανο που θα πάρετε να είναι το ακριβότερο. Κυρίως αν είστε γονιός και θέλετε να κάνετε δώρο στο παιδί σας...
Προτιμότερο θα είναι να πάρετε πρώτα κάτι φθηνό και αν βλέπετε μετά από καιρό να υπάρχει η όρεξη αγοράστε ένα καλύτερο όργανο.

Δείτε γιατί το λέω αυτό:

  • Η τιμή για αγορά μιας λύρας, συνήθως ξεκινάει από 250€ και φτάνουν μέχρι 1000€
  • Η τιμή για αγορά ενός λαούτου, συνήθως ξεκινάει από 300€ και φτάνουν μέχρι 2000€
  • Η τιμή για αγορά ενός μαντολίνου, συνήθως ξεκινάει από 100€ και φτάνουν μέχρι 800€

Πολλές φορές τα παιδιά αρχίζουν να έχουν όρεξη, αλλά μερικές φορές στην πορεία αλλάζουν γνώμη είτε γιατί βλέπουν ότι απαιτεί πολύ χρόνο για να μάθουν να παίζουν είτε κατάλαβαν ότι δεν τους άρεσε τόσο.... Δεν θα το έλεγα λοιπόν και τόσο πρακτικό να "ρισκάρετε" να δώσετε τα περισσότερα χρήματα για να έχετε απ την αρχή το καλύτερο όργανο... Εκτός κι αν το έχετε πάρει 100% σίγουρη απόφαση ότι θα μάθετε!


Για να φτιαχτεί ένα όργανο σε οργανοποιό θα πρέπει πρώτα να κάνετε παραγγελία ή αναλόγως τον οργανοποιό μπορεί να έχει και έτοιμο. Αναλόγως πάλι τον οργανοποιό η λύρα ή το μαντολίνο κατά παραγγελία φτάνει περίπου να ετοιμαστεί περίπου 1 μήνα ενώ το λαούτο μπορεί και 3 μήνες! Ίσως βρείτε κάποιον να σας κάνει πιο γρήγορα ίσως και πιο αργά.
Αν πάτε σε μαγαζί με μουσικά είδη να αγοράσετε σίγουρα θα έχει αρκετά όργανα για επιλογή άρα έχετε το πλεονέκτημα ότι θα πάρετε το όργανο εκείνη τη στιγμή. Πράγμα που ίσως να το βρείτε ίσως και οχι σε οργανοποιό.
Να υπολογίζετε πάντα μαζί με την αγορά μιας λύρας θα πρέπει επίσης να αγοράσετε και θήκη με δοξάρι και ρετσίνι...

  • Η τιμή μιας απλής θήκης μπορεί να πάει από 25€-50€
  • Η τιμή ενός απλού δοξαριού πάει γύρω στα 15€-20€
  • Και για το ρετσίνι να υπολογίζετε περίπου 5€-10€

*Το μαντολίνο και το λαούτο θέλουν μόνο μερικές πένες (που κοστίζει λιγότερο από 1€ η μία) και μια θήκη από 20€-100€

Μην βασιστείτε στην τιμή ότι όσο πιο ακριβό είναι το όργανο είναι και πιο καλό. Ισχύει αλλά είναι πολύ γενικό. Υπάρχει περίπτωση να δείτε ακριβό όργανο και να μην σας αρέσει ο ήχος του. Αυτό εξάλλου είναι που μετράει...


Από/μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω να μαθαίνω;

Απ' τη στιγμή που έχει κάποιος όρεξη να μάθει, (θεωρητικά) δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας. Πρακτικά όμως έχω παρατηρήσει ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι από 9 χρονών (πιο μικρό ίσως να δει το όργανο σαν παιχνίδι και να το σπάσει...)
Τώρα για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, εξαρτάται από τον άνθρωπο... Αν έχει την υπομονή να μάθει και πάνω απ' όλα αν τα παίρνει τα γράμματα που λέει η παροιμία μπορεί μέχρι και 60 ετών (καθαρά και μόνο να μάθει 40-50 σκοπούς επειδή το αγαπάει...)
Υ/Γ: ΜΗΝ ΠΙΕΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ. ΚΑΤΑ 99% ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟ ΒΑΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΝ! ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ!


Χρήσιμες Συμβουλές

-Δεν αφήνουμε ποτέ το όργανο στον ήλιο εκτεθειμένο
-Γενικώς όταν αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες ο χώρος υπάρχει κίνδυνος να σκεβρώσει.
-Προσέχουμε πολύ τις υγρασίες. Αποφεύγουμε να το τοποθετούμε σε χώρο που έχει υψηλή υγρασία (π.χ. ντουλάπα) χωρίς τη θήκη του διότι υπάρχει κίνδυνος να σκεβρώσει.
-Καθαρισμός - συντήρηση: ΔΕΝ βάζουμε ποτέ οινόπνευμα ή διαλυτικό για να καθαρίσουμε το όργανο...
-Το καπάκι συνήθως είναι πολύ λεπτό και σπάει εύκολα. Προσοχή σε πιέσεις...
-Μπορείτε να αγοράσετε ένα κουρδιστήρι σε μαγαζιά μουσικού εξοπλισμού ή να το κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας ή στο tablet. Είναι απαραίτητο.


Διδασκαλία

Η διδασκαλία ποικίλει από δάσκαλο σε δάσκαλο. Τα πρώτα βήματα όμως είναι πάνω - κάτω τα ίδια. Για δικιά σου διευκόλυνση κάνε κλικ εδώ για να δείς βασικούς ορισμούς που θα είναι είναι χρήσιμοι  στον μέλλον και στην πράξη...

Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να μάθω να παίζω;

Αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που διαθέτεις να παίζεις κάθε μέρα. Αν έχεις υψηλές προσδοκίες θα πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον 4-6 ώρες παίζοντας κάθε ημέρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν διαθέτεις λιγότερο δεν θα μάθεις. Απλά θα έχεις χαμηλότερη απόδοση.
Αν δεν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο ή τόσο ψηλές προσδοκίες, αν διαθέτεις έστω και μισή ώρα την ημέρα είσαι καλυμμένος.

Μπορώ να μάθω να παίζω χωρίς να πάω σε δάσκαλο;

Ναι. Φυσικά και θα μάθεις αφού σου αρέσει τόσο πολύ. Όπως είπαμε όμως χρειάζεται χρόνος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο διότι ο δάσκαλος σε βοηθάει να μάθεις πολύ περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και σε καθοδηγεί με ασκήσεις για να καταλάβεις πιο εύκολα το όργανο απ' ότι αν θα καθόσουν μόνος σου.

1 σχόλιο: